15,2 millioner kroner i gebyr for ulovlig direkte anskaffelse av hurtigbåttransport

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) har ilagt gebyr på 15,2 millioner kroner til Troms Fylkeskommune for å ha inngått avtale om kjøp av hurtigbåttransport, uten å kunngjøre dette slik anskaffelsesregelverket krever.

Troms fylkeskommune inngikk i 2010 en avtale med Torghatten Nord AS om utvikling og uttesting av et trimaranfartøy basert på en teknologi som ikke tidligere har vært utprøvd. I regelverket om offentlige anskaffelser er det gjort unntak for forsknings- og utviklingstjenester, men Torghatten Nord AS skulle også betjene to hurtigbåtruter over en tiårsperiode. Kun to til tre år med hurtigrutetransport var nødvendig for uttesting av trimaranfartøyet.

Ikke forsknings- og utviklingstjenester

Selv om unntaket for forsknings- og utviklingstjenester også vil kunne gjelde utførelsen av tjenester som er nødvendig for uttesting av forsknings- og utviklingstjenestene, gjelder ikke unntaket utførelsen av tjenester som går ut over dette formålet.

– Kontrakten omfattet for mye ordinær hurtigrutebåttransport. Avtalen representerte derfor en ulovlig direkte anskaffelse, sier sekretariatsleder Erlend Pedersen.

Alvorlig brudd

Regelverket skal sikre at allmennheten har tillit til at offentlige tjenesteoppdrag tildeles på en effektiv og objektiv måte, og at det er størst mulig grad av likebehandling av private leverandører.

– Ulovlige direkte anskaffelser anses som det mest alvorlige bruddet på det offentlige innkjøpsregelverket. Manglende kunngjøring unntar kontrakten fra konkurranse. Dette kan føre til at det offentlige bruker mer penger enn nødvendig, eller at man ikke får de beste betingelsene, sier Pedersen.

Les avgjørelsen her

Kontaktperson

Sekretariatsleiar Erlend Pedersen

E-post: erlend@kofa.no

Mobil: 924 29 706

Publisert: 05.11.2013 | Sist endret: 05.11.2013