KOFA har behandlet sin siste gebyrsak

Sak 2014/45 mot Kautokeino kommune gjaldt påstand om ulovlig direkte anskaffelse som følge av at kommunen hadde inngått en avropsavtale som denne mente kunne hjemles i en rammeavtale inngått etter kunngjort konkurranse. Dette var KOFA uenig i, og konstaterte at kontraktsinngåelsen utgjorde en ulovlig direkte anskaffelse og ila et overtredelsesgebyr på 7 prosent av anskaffelsens verdi.

Dette er det siste overtredelsesgebyret KOFA ilegger med mindre KOFA igjen får myndighet til å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlige direkte anskaffelser. Nå er det domstolene som skal sanksjonere denne typen regelbrudd, som anses som det alvorligste bruddet på anskaffelsesregelverket. Det er konkurranseelementet i regelverket som skal sikre at fellesskapets midler brukes mest mulig kostnadseffektivt når det offentlige kjøper inn varer og tjenester. Når det offentlige ikke følger de kunngjøringsregler som gjelder, settes konkurranseelementet helt eller delvis ut av spill og det offentlige risikerer da å ikke få det beste tilbudet med hensyn til pris og kvalitet.

Avropsavtalen som ble vurdert i saken, ble inngått under henvisning til en kunngjort rammeavtale om kjøp av «IKT utstyr og tilhørende tjenester», og gjaldt blant annet levering av IT-housing (plassering av innklagedes dataservere i valgte leverandørs lokaler). Disse housing-tjenestene mv., anførte klager, måtte anses å falle utenfor den kunngjorte rammeavtalen. Innklagede mente på sin side at en opsjon i rammeavtalen gav grunnlag for å inngå avropsavtalen.

Den aktuelle opsjonen gav innklagede adgang til å inngå en avtale om vedlikehold og service, og gav innklagede rett på å ikke stilles dårligere enn leverandørens alminnelige betingelser i denne eventuelle avtalen.

Klagenemnda kom til at vilkårene i opsjonen, hvor innklagede ikke sikret ytterligere konkurranse enn leverandørens alminnelige betingelser, ikke i tilstrekkelig grad sikret kravet til konkurranse. Opsjonen hjemlet derfor ikke inngåelsen av avropsavtalen.

Heller ikke noen av de andre opsjonene i rammeavtalen ga innklagede en slik hjemmel. Den inngåtte avropsavtalen utgjorde dermed en ulovlig direkte anskaffelse, og innklagede ble ilagt et gebyr på 7 prosent av anskaffelsens verdi.

Les hele avgjørelsen her

Kontaktperson

Sekretariatsleder Erlend Pedersen

E-post: erlend@kofa.no
Mobil: 924 29 706

Publisert: 01.10.2014 | Sist endret: 04.11.2014